De Marker Wadden

Pak de boot naar Marker Wadden om dit nieuwste stukje van Nederland zelf te ontdekken. Maak een prachtige natuurwandeling over de stranden of de wandelpaden op de eilanden. Geniet van de weidsheid en ga vogelspotten in één van de drie vogelkijkhutten. Liever niet zelf op pad? Er worden ook excursies onder begeleiding aangeboden. De Marker Wadden zijn nog volop in ontwikkeling.

Wandelen op de Marker Wadden

Dit nieuwe stukje Nederland is een echt wandeleiland. Op het eerste eiland is een wandelroute aangelegd, er kan gekozen worden uit lengtes van 2.5 tot 6 kilometer. Lees alles over wandelen op de Marker Wadden.

Marker Wadden is zeer geschikt om vogels te spotten

Er zijn al zeer veel vogels op de eilanden neergestreken. Hier komt bloeit langzaam nieuwe natuur op. De vogels komen voor voedsel en voortplanting naar de nieuwe eilanden. Langs de wandelpaden staan drie hutten, waar vanuit vogels gespot kunnen worden. In de zogenaamde vogelkijkhutten kun je genieten van de vele vogelsoorten die het eiland rijk is, zonder ze te storen.

De Marker Wadden
De Marker Wadden. Foto: John Gundlach – Flying Holland

Strand

Het strand is uitgestrekt en is zeer geschikt voor een prachtige strandwandeling. Even lekker uitwaaien. Wat deze stranden echt bijzonder maakt, is de combinatie van natuurlijke schoonheid en biodiversiteit. Langs de kustlijn vind je vaak verschillende soorten vegetatie en mogelijk zelfs wat vogels die langs de waterkant foerageren. Bovendien bieden de Marker Wadden een geweldige kans om te genieten van rust en stilte, weg van de drukte van de stad.

Zwemmen

Zwemmen is toegestaan bij de twee stranden. Dit is het havenstrand en het Noordstrand. Zwemmen is op eigen risico. Op de Marker Wadden zijn er specifieke zwemzones aangewezen waar bezoekers kunnen zwemmen. Deze zwemzones zijn aangewezen met borden of boeien en zijn meestal gelegen aan de stranden van de eilanden. Het zwemmen in deze zones is over het algemeen veilig, maar het is altijd verstandig om de aanwijzingen en waarschuwingen ter plaatse op te volgen.

Haven

De haven  is een natuurhaven en geschikt voor het aanleggen van particuliere boten en charters. Ook meert de veerboot naar de Marker Wadden hier aan. Er zijn zo 26 ligboxen en zo’n 12 plaatsen aan de steiger. In de haven is er geen stromend water en walstroom aanwezig. Enkel bij het Haveneiland zijn boten toegestaan , dit omdat de andere eilanden nog in aanbouw zijn. Let goed op de gele markeringen.

Natuur Marker Wadden

Op de eilandjes groeien veel plantensoorten, zoals klein hoefblad en de lisdodde. Ook zeer grote aantallen (water)vogels zijn neergestreken op het groepje eilanden. De natuur op de Marker Wadden is een weelderig spektakel van flora en fauna. Kleurrijke planten sieren de oevers terwijl vogels vrolijk fluiten in de lucht. Het heldere water biedt een thuis aan diverse vissoorten en waterdieren. Een oase van rust en biodiversiteit in het Markermeer.

Restaurants

Omdat de eilanden onbewoond zijn, zijn er ook nog geen echte restaurants. Na het wandelen even lekker eten in een restaurant zit er dus nog niet in. In 2019 wordt er een eilandpaviljoen geopend. Aan boord van de boot naar Marker Wadden is het niet mogelijk om consumpties te bestellen.

Museum

Er zijn geen musea op de eilanden.

Fietsen

Omdat het een wandeleiland is zijn fietsen en andere vervoersmiddelen zijn niet toegestaan. Op de eilanden zijn daarom geen fietspaden aangelegd. Ook is het niet mogelijk om je fiets op de veerboot mee te nemen. Wellicht dat het in de toekomst mogelijk is om te fietsen op de Marker Wadden.

Wadlopen

Wadlopen van en naar de eilanden is op dit moment niet mogelijk.

Wat mag niet op het eiland?

  • Fietsen of andere vervoermiddelen
  • Wandelen buiten de aangegeven paden
  • Het vliegen met drones, kitesurfen en windsurfen
  • Hinderlijk lawaai maken door bijvoorbeeld versterkte muziek
  • Open vuur en barbecueën
  • Huisdieren los laten lopen
  • Lees meer op de website van Natuurmonumenten.