FBP

De Marker Wadden: ontdek Nederlands nieuwste natuurgebied

Pak de boot naar de Marker Wadden om dit nieuwste stukje van Nederland zelf te ontdekken. Maak een prachtige natuurwandeling over de stranden of de wandelpaden op de eilanden. Geniet van de weidsheid en ga vogelspotten in één van de drie vogelkijkhutten. Liever niet zelf op pad? Er worden ook excursies onder begeleiding aangeboden. De Marker Wadden zijn nog volop in ontwikkeling.

Het ontstaan van de Marker Wadden

De Marker Wadden zijn een uniek natuurproject dat in 2016 van start ging. Deze kunstmatige eilandengroep ontstond uit de noodzaak om de ecologie van het Markermeer te herstellen. Het project heeft als doel om met behulp van slib en zand uit het meer nieuwe natuur te creëren.

De eilanden fungeren als natuurlijke filters die het water zuiveren en biodiversiteit terugbrengen. Wat begon als een ecologisch herstelproject, is uitgegroeid tot een van de meest ambitieuze natuurprojecten van Europa. Lees meer over het Markermeer en zijn geschiedenis van bijzondere Nederlandse meer.

De Marker Wadden
De Marker Wadden. Foto: John Gundlach – Flying Holland

Wandelen op de Marker Wadden

Dit nieuwe stukje Nederland is een echt wandeleiland. Op het eerste eiland is een wandelroute aangelegd, je kunt kiezen uit lengtes van 2,5 tot 6 kilometer. De wandelpaden leiden je langs verschillende biotopen en bieden prachtige uitzichten over het Markermeer. Lees alles over de wandelroutes, tips en wat je onderweg kunt verwachten op de pagina wandelen.

Marker Wadden: zeer geschikt om vogels te spotten

Er zijn al zeer veel vogels op de eilanden neergestreken. Hier bloeit langzaam nieuwe natuur op. De vogels komen voor voedsel en voortplanting naar de nieuwe eilanden. Langs de wandelpaden staan drie hutten, vanwaar uit vogels gespot kunnen worden. In de zogenaamde vogelkijkhutten kun je genieten van de vele vogelsoorten die het eiland rijk is, zonder ze te storen.

Vogelsoorten op de Marker Wadden

De Marker Wadden herbergen inmiddels meer dan 120 vogelsoorten. Broedvogels zoals de lepelaar, kluten, kokmeeuwen en verschillende eendensoorten hebben de eilanden ontdekt als ideale nestlocatie. In de herfst en winter fungeren de eilanden als rustplaats voor duizenden trekvogels.

Bijzonder zijn de grote aantallen kluten die hier broeden. Deze elegante vogels met hun opvallende zwart-witte verenkleed en opgebogen snavel zijn uitgegroeid tot het symbool van de Marker Wadden. Ook de lepelaar, een grote witte vogel met een lepelvormige snavel, broedt hier in toenemende aantallen.

Vogelkijkhutten en observatiemogelijkheden

De drie vogelkijkhutten zijn strategisch geplaatst langs de wandelroute. Elke hut biedt een ander perspectief op het vogellijke leven. De hut bij de haven geeft zicht op watervogels die foerageren in de ondiepe wateren. De hut aan het noordeinde toont de broedkolonies op de zandplaten. De derde hut kijkt uit over de rietgebieden waar reigers en andere moerasvogels leven.

Strand en zwemmen

Het strand is uitgestrekt en zeer geschikt voor een prachtige strandwandeling. Even lekker uitwaaien. Wat deze stranden echt bijzonder maakt, is de combinatie van natuurlijke schoonheid en biodiversiteit. Langs de kustlijn vind je vaak verschillende soorten vegetatie en mogelijk zelfs wat vogels die langs de waterkant foerageren.

Zwemlocaties op de Marker Wadden

Zwemmen is toegestaan bij twee stranden: het havenstrand en het Noordstrand. Zwemmen is op eigen risico. Op de Marker Wadden zijn specifieke zwemzones aangewezen waar bezoekers kunnen zwemmen. Deze zwemzones zijn aangewezen met borden of boeien en zijn meestal gelegen aan de stranden van de eilanden.

Het water rond de Marker Wadden is de laatste jaren aanzienlijk schoner geworden, mede dankzij het eilandenproject. De eilanden filteren het water natuurlijk, waardoor de zwemkwaliteit verbetert. Toch is het altijd verstandig om de aanwijzingen en waarschuwingen ter plaatse op te volgen.

Haven en aanlegmogelijkheden

De haven is een natuurhaven en geschikt voor het aanleggen van particuliere boten en charters. Ook meert de veerboot naar de Marker Wadden hier aan. Er zijn 26 ligboxen en ongeveer 12 plaatsen aan de steiger. In de haven is er geen stromend water en walstroom aanwezig.

Bereikbaarheid per eigen boot

Alleen bij het Haveneiland zijn boten toegestaan, omdat de andere eilanden nog in aanbouw zijn. Let goed op de gele markeringen die de vaarroutes aangeven. De haven is speciaal ontworpen om minimale impact te hebben op het omringende ecosysteem.

Voor watersporters die de Marker Wadden willen bezoeken per eigen boot, geldt dat aanmelden verplicht is. Dit helpt bij het monitoren van het aantal bezoekers en beschermt de kwetsbare natuur tijdens de ontwikkelingsfase.

Natuur op de Marker Wadden

Op de eilandjes groeien veel plantensoorten, zoals klein hoefblad en de lisdodde. Ook zeer grote aantallen (water)vogels zijn neergestreken op het groepje eilanden. De natuur op de Marker Wadden is een weelderig spektakel van flora en fauna. Kleurrijke planten sieren de oevers terwijl vogels vrolijk fluiten in de lucht.

Flora en vegetatieontwikkeling

De plantengroei op de Marker Wadden volgt een natuurlijk successieproces. Pionierplanten zoals zeekraal en lamsoor vestigen zich als eerste op de kale zandgronden. Geleidelijk ontwikkelen zich graslanden met wilde bloemen zoals klaproos en korenbloem.

In de vochtige delen groeien rietlanden waar typische moerasplanten zoals gele lis en grote kattenstaart gedijen. Deze vegetatie biedt voedsel en schuilplaatsen voor talloze insecten, die op hun beurt weer voedsel vormen voor vogels en andere dieren.

Aquatisch leven

Het water rond de eilanden biedt een thuis aan diverse vissoorten en waterdieren. Snoekbaars, baars en blankvoorn zijn de meest voorkomende vissoorten. Deze vissen trekken weer visetende vogels aan zoals aalscholvers, futen en reigers.

In de ondiepe wateren leven kreeftachtigen en wormen die voedsel vormen voor steltlopers. Het verbeteren van de waterkwaliteit heeft geleid tot de terugkeer van waterplanten die jarenlang afwezig waren.

Faciliteiten en voorzieningen

Restaurants en horeca

Omdat de eilanden onbewoond zijn, zijn er nog geen echte restaurants. Na het wandelen even lekker eten in een restaurant zit er dus nog niet in. Wel wordt er gewerkt aan een eilandpaviljoen dat in de toekomst horecafaciliteiten zal bieden.

Aan boord van de boot naar Marker Wadden kunnen wel hapjes en drankjes worden gekocht tijdens de overtocht. Het is verstandig om voldoende eten en drinken mee te nemen voor je bezoek aan de eilanden.

Educatieve voorzieningen

Er zijn geen musea op de eilanden, maar wel educatieve panelen langs de wandelroutes. Deze vertellen het verhaal van de Marker Wadden en laten zien hoe het ecosysteem zich ontwikkelt. Gidsen van Natuurmonumenten organiseren regelmatig excursies waarin je meer leert over de ecologie en het ontstaan van de eilanden.

Vervoer en toegankelijkheid

Fietsen en vervoer

Omdat het een wandeleiland is, zijn fietsen en andere vervoersmiddelen niet toegestaan. Op de eilanden zijn daarom geen fietspaden aangelegd. Ook is het niet mogelijk om je fiets op de veerboot mee te nemen. Wellicht wordt het in de toekomst mogelijk om te fietsen op de Marker Wadden, maar voorlopig blijft het een autovrij natuurgebied.

Toegankelijkheid voor mindervaliden

De wandelpaden op de Marker Wadden zijn deels toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Vooral de hoofdroute vanaf de haven is geschikt voor mensen met een mobiliteitsbeperking. Voor specifieke informatie over toegankelijkheid kun je contact opnemen met Natuurmonumenten.

Gedragsregels en natuurbescherming

Wat mag niet op het eiland?

Om de kwetsbare natuur te beschermen, gelden er duidelijke regels:

  • Fietsen of andere vervoermiddelen zijn verboden
  • Wandelen buiten de aangegeven paden is niet toegestaan
  • Het vliegen met drones, kitesurfen en windsurfen is verboden
  • Hinderlijk lawaai maken door bijvoorbeeld versterkte muziek is niet toegestaan
  • Open vuur en barbecueën zijn verboden
  • Huisdieren mogen niet los lopen

Duurzaam bezoek

De Marker Wadden zijn een jong en kwetsbaar ecosysteem. Door je aan de regels te houden, draag je bij aan het behoud van dit unieke natuurgebied. Neem je afval mee en laat alleen voetafdrukken achter.

Wadlopen en watersporten

Wadlopen van en naar de eilanden is op dit moment niet mogelijk vanwege de bodemgesteldheid en stromingen. Ook kitesurfen en windsurfen zijn niet toegestaan om verstoring van de vogels te voorkomen.

Toekomst van de Marker Wadden

Het Marker Wadden project is nog lang niet voltooid. In de komende jaren worden meer eilanden aangelegd en verder ontwikkeld. Het doel is om uiteindelijk een archipel van vijf eilanden te creëren met een totale oppervlakte van ongeveer 1000 hectare.

Monitoring en onderzoek

Wetenschappers monitoren voortdurend de ontwikkeling van het ecosysteem. Ze volgen de vestiging van planten en dieren, meten de waterkwaliteit en bestuderen de effecten op het bredere Markermeer. Deze kennis wordt gebruikt om het project verder te optimaliseren.

Educatie en bewustwording

De Marker Wadden fungeren als een levend laboratorium waar bezoekers kunnen leren over natuurherstel en duurzaamheid. Het project toont aan hoe mens en natuur samen kunnen werken om beschadigde ecosystemen te herstellen.

Een bezoek aan de Marker Wadden is meer dan een dagje uit – het is een kans om getuige te zijn van de geboorte van een nieuw stukje Nederland en de kracht van natuurherstel te ervaren.

Emma Northoff

De Marker Wadden: ontdek Nederlands nieuwste natuurgebied was last modified on by . Published: